Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



Για τους μαθητές του Γ1 & Γ3

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ( Να σταλεί στο email μου katerinamoscho71@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 6 Απριλίου)

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ( Να σταλεί στο email μου katerinamoscho71@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 6 Απριλίου)

ΕΝΟΤΗΤΑ 19  (σελ. 59-60)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1) Να αναφερθείτε στην έννοια της Μεγάλης Ιδέας : Τι σήμαινε για τον 19ο αιώνα; 
2) πηγή α: Ο Ι. Κωλέττης ήταν εισηγητής και υπέρμαχος της Μεγάλης Ιδέας. Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί για να πείσει το ακροατήριό του ότι έπρεπε η Ελλάδα να υπηρετήσει την ιδέα αυτήν; 
    πηγή β: Ποια ήταν η άποψη για τη Μεγάλη Ιδέα του Ι. Φιλάρετου; Προτείνει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο για την πρόοδο του ελληνισμού; Αν ναι, ποιο; 
3) Αφού διαβάσετε την Ενότητα 38 ( σελ. 105-107) και δείτε σχετικά βίντεο από το youtube να γράψετε πώς έσβησε η Μεγάλη Ιδέα, με ποιο τραγικό γεγονός. 

Δύο αντίθετες απόψεις για τη Μεγάλη Ιδέα



α. Ο Ιωάννης Κωλέττης για τη Μεγάλη Ιδέα
Διά την γεωγραφικήν της θέσιν η Ελλάς είναι το κέντρον της Ευρώπης˙ ισταμένη και έχουσα, εκ μεν δεξιών την Ανατολήν, εξ αριστερών δε την Δύσιν, προώρισται, ώστε διά μεν της πτώσεως αυτής να φωτίση την Δύσιν, διά δε της αναγεννήσεως την Ανατολήν. Το μεν πρώτον εξεπλήρωσαν οι προπάτορες ημών, το δε δεύτερον είναι εις ημάς ανατεθειμένον˙ εν τω πνεύματι του όρκου τούτου και της μεγάλης ταύτης ιδέας είδον πάντοτε τους πληρεξουσίους του έθνους να συνέρχωνται διά να αποφασίσωσιν ουχί πλέον περί της τύχης της Ελλάδος, αλλά της ελληνικής φυλής. Πόσον επεθύμουν να ήτο[ν] παρόντες σήμερον Γερμανοί, Ζαΐμαι, Κολοκοτρώναι, οι άλλοτε της Εθνικής Συνελεύσεως πληρεξούσιοι, και αυτοί οι δραξάμενοι τα όπλα επί τω γενικώ τούτω σκοπώ, διά να συνομολογήσωσι μετ’ εμού πόσον εμακρύνθημεν της μεγάλης εκείνης της πατρίδος ιδέας, την οποίαν εις αυτό του Ρήγα το τραγούδι είδομεν κατά πρώτον εκπεφρασμένην. Εν ενί πνεύματι τότε ηνωμένοι, όσοι είχομεν το επώνυμον Έλληνες, εκερδίσαμεν μέρος του όλου σκοπού.
Ι. Κωλέττης, Λόγος στην Εθνοσυνέλευση, 14 Ιανουαρίου 1844.
Πηγή: Κ.Θ. Δημαράς, Ελληνικός Ρωμαντισμός, Ερμής, Αθήνα 1982, σ. 405-406.


β. Ο αντιμοναρχικός πολιτικός και συγγραφέας Γ. Φιλάρετος για τη Μεγάλη Ιδέα
Εις ποίαν εποχήν κατεγίναμεν ειλικρινώς και ειργάσθημεν επιμόνως υπέρ της υλικής προαγωγής ημών, ήτις είναι ο στύλος τής καλώς εννοουμένης ηθικής αναπτύξεως; Εάν ύπαρξη στιγμή, καθ’ ην δεν μας διαιρούσι πάθη πολιτικά εσωτερικώς ή δεν συρόμεθα από το δέλεαρ πολιτικού ταχυδακτυλουργού εις υψηλάς, συνταγματικάς θεωρίας εξαντλούμενοι, αναμφισβητήτως απασχολούμεθα εις την Μεγάλην Ιδέαν, εξασθενούμενοι με το όνειρον τού να ίδωμεν την ελληνική σημαίαν, κυματίζουσαν εις την Αγίαν Σοφίαν.
Γ. Φιλάρετος, εφημ. Εύβοια, 22.1.1876.
Πηγή: Ε. Σκοπετέα, Το «Πρότυπο Βασίλειο» και η Μεγάλη Ιδέα, Πολύτυπο, Αθήνα 1988, σ. 360.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου